Kosten van de rijopleiding

Op deze pagina lees je hoe de kosten van de rijopleiding gemiddeld genomen tot stand komen.

Aantal lesuren.

Gemiddeld heeft iemand tussen de 40 en 50 uur aan rijles nodig om te slagen voor het praktijkexamen. Als je zou slagen na 45 uur tegen een gemiddelde uurprijs in 2022 van 52 euro per uur kost dat: 2340 euro + examen en tussentijdse toets. Gemiddeld kost dit totaal dan rond de 2850 euro. Tel hier de kosten van het theorie examen, theorieboeken of cursus en de gezondheidsverklaring bij op en je komt uit rond de 2950 euro.

Op de pagina ‘’prijzen’’ kan je de lespakketten vinden, deze zijn inclusief een tussentijdse toets en praktijkexamen.

Heb je al ooit rijles gehad? Dan zijn losse lessen vaak beter geschikt voor jou.

Maar de meeste mensen komen dus uit bij pakket 4:
45 lesuren een TTT en praktijkexamen.

De andere pakketten zijn geschikter als je al een begin met lessen gemaakt hebt, of als je alles buitengewoon snel oppakt.

De kosten worden wel beïnvloed door het volgende: 

  • Motivatie.
  • Aanleg.
  • Leervermogen.
  • En je beschikbaarheid.

Normaalgesproken heb je eens per week een rijles van 90 minuten, dat betekend dat je na 30 weken de 45 uur gelest hebt. Let wel op dat er vaak vakanties tussen kunnen vallen, dat je jezelf moet afmelden door bijvoorbeeld griep of dat je niet wekelijks kan lessen door bijvoorbeeld een krap schoolrooster of stage. Ook de lange wachttijd bij het CBR, en het niet tijdig halen van de theorie beïnvloeden dit.

Al deze factoren hebben invloed op de kosten en de duur van de rijopleiding.

Je rijopleiding is geen sprint maar een marathon. Op deze manier wordt je stapsgewijs opgeleid tot een veilige en zelfstandige bestuurder.

Scroll naar boven